Piwolog radzi ...

Masz problem? Idź do piwologa!

(8) Pils bohemski 12°Blg

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Korzystając z chłodów, uwarzyłem w niedzielę (2010-03-14) kolejnego pilsa – tym razem typu bohemskiego. Poprzedni wyszedł trochę nijaki – za mało goryczkowy jak na mój gust. Tym razem mam nadzieję otrzymać porządnie chmielony trunek w stylu naszych południowych sąsiadów.

Kolejny raz zacierałem dekokcyjnie. Tym razem trochę dokładniej, mając w pamięci poprzednie doświadczenia. Do gotowania przeznaczyłem 1/3 zacieru, ale pilnowałem także temperatury pozostałej części. I muszę powiedzieć, że wyszło znacznie lepiej. Po przelaniu wrzącej części, udało mi się podnieść temperaturę do 71°C, czyli do dolnej granicy drugiej przerwy temperaturowej. Okazuje się, że można bez dogrzewania.

Ostatnio ktoś pytał na forum ile wody trzeba przygotować na jedną warkę. Nigdy nie zwracałem na to większej uwagi. Zwykle schodziło mi 5-7 baniaków 5-litrowych. Tym razem pokusiłem się o dokładną statystykę. Zużyłem dokładnie 33L wody, z której uzyskałem 23L brzeczki nastawnej. Znaczy ok. 10L straty. Trochę mnie ten wynik zdziwił. No bo przecież w młócie nie powinno zostać więcej niż 3-4L. Podczas gotowania wyparowuje ok. 3L, a przy przelewaniu traci się kolejny litr. Razem powinno być ok. 8L strat. Wydaje mi się, że u mnie trochę więcej odparowuje podczas gotowania. Gotuje na dwa gary, na dość mocnym „gazie” i bez przykrycia. Ubytek jest widoczny gołym okiem. Być może przy gotowaniu na jeden gar i zmniejszeniu palnika, straty byłyby nieco mniejsze.

Podsumowanie:

  • zacieranie dekokcyje – 61-63°C 15min, 71-73°C 30min + 15min
  • 60 min – gotowanie, marynka 0min – 20g, 30min – 20g, lubelski 50min – 25g, o mchu zapomniałem
  • 10,5°Blg – brzeczka po filtrowaniu
  • 11,8°Blg – brzeczka nastawna
  • 23L – ilość brzeczki nastawnej
  • 33L – ilość zużytej wody
  • całonocne chłodzenie w garażu

Receptura:

  • Słód pilzneński 3,5 kg
  • Słód monachijski 0,5 kg
  • Chmiel Marynka, granulat 2 x 20 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
  • Drożdże Saflager S – 23

2 Comments

  1. malgorzata

    25/10/2016 at 21:31

    jaka temperatura fermentacji?

    • Optymalnie 8-12C. Jeśli nie idzie na konkurs, to może być trochę więcej. Mierząc temperaturę na zewnątrz fermentora warto brać poprawkę, że w środku jest więcej podczas fermentacji.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 Piwolog radzi …

Theme by Anders NorenUp ↑