0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pora na degustację pierwszego białego kruka przywiezionego z imprezy we Wrocławiu.

Piwo w stylu IPA z czeskiego browaru Kocour z Varnsdorf’u. Pomimo napisu na etykiecie zaliczyłbym je raczej do stylu American IPA, ponieważ jak mówi etykieta, chmielone jest amerykańskim chmielem Centennial (na etykiecie, z błędem, Centenniel).

Kolor: złoty, w dolnej granicy stylu lub nawet trochę za jasny. Opalizujące, z drobinkami drożdży, których nie spodziewałem się spotkać w butelce.
Wysycenie: niskie, właściwe.
Piana: biała, drobnoziarnista, wątła. Szybko redukuje się do pierścienia. Bez zarzutu w tym stylu.
Aromat: trawiasty, lekko wyczuwalna skórka cytryny, grejpfrut, ananas.
Smak: dość wytrawny z mocno atakującą goryczką. Orzeźwiający. Niestety końcówka alkoholowa, pomimo stosunkowo niskiej zawartości alkoholu (5,1% obj.).
Opakowanie: gustowne, przemyślane, bez kompromisów i odwołań do tradycji. Bardzo mi się podoba.

Podsumowując – bardzo smaczne trunek w stylu AIPA. Chciałbym widzieć więcej takich piw na polskim rynku. Osobiście wolę AIPA bardziej owocowe i/lub iglaste oraz nieco mocniejsze. Niemniej po wersję Kocoura też chętnie sięgnę ponownie, jeśli przydarzy się taka okazja.