Piwolog radzi ...

Masz problem? Idź do piwologa!

Spezial Rauchbier, Brauerei Spezial, Bamberg, Niemcy

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Spezial RauchbierClassic Rauchbier
Ekstrakt: nieznany, alkohol: 4,6%

Piwosze dzielą się na miłośników wędzonki i tych, którzy do piw dymionych jeszcze nie dorośli. Ja należę do tej pierwszej grupy i zawsze ze smakiem sięgam po wędzone przysmaki.
A jak się wytwarza takie piwo? Po prostu w zasypie musi się znaleźć słód wędzony, czyli słód suszony w tradycyjny sposób, w słodowniach opalanych drzewem (zwykle bukowym). Dawniej najprawdopodobniej wszystkie piwa były „wędzone”, bo tylko tak umiano wysuszyć słód. Dzisiaj takie piwo to niestety rzadkość. Jedynie w niewielkim niemieckim Bambergu tak umiłowano piwa dymione, że po dziś dzień wytwarza się ich całkiem sporo. Dość powiedzieć, że miasto jest mekką piwoszów, szczególnie tych z grupy pierwszej. Dzisiejsze piwo, to jeden z przedstawicieli Bamberskiej wędzonej szkoły piwowarstwa. Zatem zaczynamy.

Wygląd: Kolor miedziany, idealnie klarowne. Piana biała, średniej faktury, szybko opada.
Aromat: w pierwszej kolejności czuć przede wszystkim wędzonkę. Gdy zmysły się oswajają, do głosu dochodzą aromaty słodowe – chlebowość i karmel. Całość bardzo ładnie się równoważy.
Wysycenie: wysokie, przyjemne.
Smak: dość pełny, słodowy. Goryczka symboliczna, delikatnie i miło podkreśla słodowy charakter piwa.
Odczucie w ustach: gładkie, ale gryzące od wysokiego nagazowania. Było by przyjemniejsze, gdyby piwo miało niższe wysycenie
Wrażenie ogólne: Doskonałe piwo dla miłośników piw dymionych. Wędzone wyraźnie, ale nie przytłaczająco. Bardzo dobrze zrównoważone. Aromat wędzonki uzupełniony jest słodową pełnią i delikatnym goryczkowym finiszem. Czego chcieć więcej. Po prostu świetne piwo sesyjne. Gdyby jeszcze miało lepszą pianę, mogło by konkurować z Marzen’em z Schenkerli.
Ocena: 7,5/10

1 Comment

  1. Nie tylko w Bambergu warzy się na słodzie wędzonym. Wiele browarów z Frankonii warzy Marzen’y, Bock’i na takim właśnie słodzie.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Piwolog radzi …

Theme by Anders NorenUp ↑