Piwolog radzi ...

Masz problem? Idź do piwologa!

Rycerz, Gościszewo, Polska

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Rycerz Jasny Pełny
Ekstrakt 12,5Blg, alkohol 6%
Skład: woda, słód jęczmienny, glukoza, chmiel, drożdże

„Jasne pełne” chwali się producent na etykiecie. Czyżby kolejny nijaki produkt z polskich browarów regionalnych. Przekonajmy się.

Wygląd: Ciemnozłote, krystaliczne. Piana biała, wątła, bardzo szybko redukuje się do zera. W zasadzie można powiedzieć, że piany brak.
Aromat: Zapach słodki, melanoidowy, lekko karmelowy, lekko zbożowy. Gdzieś daleko, daleko majaczy aromat chmielu.
Wysycenie: średnio-wysokie, przyjemne.
Smak: głównie słodkie, na sposób słodowy, ale i cukrowy. Goryczka średnia, krótka, szlachetna, ale niestety nie równoważy słodkości.
Odczucie w ustach: pełne, treściwe, lekko kremowe, dość mocno oblepiające usta.
Wrażenie ogólne: Rycerz to całkiem przyzwoity lager, który może smakować tym, którzy nie gustują w chmielu. Piwo pełne, słodowe, treściwe. Brakuje mi w nim tylko równowagi. Goryczka zbyt słaba by zrównoważyć słodkość albo inaczej – za dużo słodyczy. Może gdyby producent zrezygnował z dosładzania glukozą, piwo byłoby jeszcze smaczniejsze.
Ocena: 5/10

5 Comments

  1. No z tym lagerem wiedeńskim to przegiołeś strasznie. To piwo nie ma w zasypia ani grama słodów ciemnych, jest też zbyt wysoko odfermentowane….to jasny lager i kropka!

    • Napisałem przecież, że nagiąłem nieco widełki. Nikt jeszcze chyba nie zdefiniował stylu „jasny lager”, a do lagera wiedeńskiego rzeczywiście brakuje koloru, ale nie zgodzę się, że brakuje pełni. Piwo jest głęboko odfermentowane, ale prawdopodobnie dosładzane (glukoza w składzie). W odbiorze jest stosunkowo pełne i wręcz lepkie.

  2. Beer rate jako lagera wiedeńskiego uznaje czeksie polotmave w zdecydowanej większosći. NIe wiem jak bardzo tzrebaby nagiąć widełki żeby za słodowego, półciemnego lagera uznać wysokoodfermentowany, uwarzony na słodzie pilzneńskim z dodatkiem glukozy lager z wyraźnym diacetylem w posmaku. Jeśli nie mozęsz znaleźć kategorii „Pale Lager” to poszukaj w BJCP pod American Premium Lager (czy jakoś tak) a kategoria powinna się znaleźć. Jasny lager to generalnie każade piwo dolnej fermentacji, uwarzone w przeważajaćej ilości ze słodu pilzneńskiego, chmielone słabo lub średnio i nie dajać esię jednoznacznie przypisać do żadnej innej kategorii (pils, marcowe, koźlak itd). Bo do jakich stylów przyporządkujesz CIechana Wybornego, Dawne z Konstancina czy Twierdziwe? To są wszystko piwa o charakterze słodowym, podobnie jak Rycerz.

  3. Szufladkując to piwo, brałem pod uwagę odczucia smakowo-aromatyczne, a nie skład surowcowy. Co do samego składu, to jest w nim sporo niewiadomych. Można oczywiście domniemać, że piwo jest na 100% zasypie słodu pilzeńskiego, bo tak taniej. Z drugiej strony kolor sugeruje dodatek słodu wiedeńskiego czy monachijskiego.

    Mimo wszystko zgadzam się z tobą, że moja kwalifikacja jest niezbyt trafna. Zatem zmieniam, żeby nie było niedopowiedzeń.

    • Wiesz, prędzej bym przypuszczał, że kolor ciemnozłoty jest wynikiem dodania odrobiny jasnego słodu karmelowego – Czesi często przyciemniają tak swoje pilsy a słyszałem też o dodawaniu specjalnie suszonego słodu karmelowego do niektórych polskich koncerniaków, gdyż barwa piwa bez ubogacenia zasypu byłaby zbyt blada.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Piwolog radzi …

Theme by Anders NorenUp ↑