Piwolog radzi ...

Masz problem? Idź do piwologa!

Altbier, Manufaktura Piwna Jabłonowo, Polska

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Altbier, Manufaktura PiwnaDüsseldorf Altbier
Ekstrakt 13,5 Blg, alkohol 5,2%


Wydaje mi się, że po raz pierwszy na łamach bloga piszę o piwie w stylu Altbier. Zatem tytułem wstępu kilka słów o rodowodzie tego stylu. Alt to tradycyjne piwo rodem z Düsseldorfu. Dla miasta i regionu jest on mniej więcej tym, czym Kölsch dla Kolonii – ikoną, symbolem, historią. Nazwa „Alt”, czyli stary, odnosi się do tradycyjnego sposobu fermentacji – w górnym zakresie temperatur, tzw. fermentacji górnej. Pomimo tego piwo nie powinno być estrowe na sposób brytyjski, ale raczej czysto słodowe, z wyraźną, a czasem nawet potężną goryczką. Styl to raczej rzadki, występujący niemal wyłącznie w „swoim” regionie, choć nie jest stricte produktem regionalnym, jak wspomniany wyżej Kölsch. W Polsce uwarzone komercyjnie chyba po raz pierwszy, powinno przypaść do gustu miłośnikom goryczki.

Wygląd: Bursztynowe, miedziane, klarowne. Piana w kolorze kości słoniowej, średnio obfita, ale trwała i ładnie zdobi szkło.
Aromat: czysty – słodowy, zbożowy, lekko karmelowy. Aromatu chmielowego bezpośrednio brak, ale pojawia się retronosowo. Wyczuwalny lekki diacetyl (masełko).
Wysycenie: wysokie. ok.
Smak: słodowy, lekko kwaskowaty. Goryczka wysoka.
Odczucie w ustach: pełnia średnia, goryczka lekko pozostająca, ale szlachetna, przyjemna.
Wrażenie ogólne: Pomysł świetny, wykonanie pozostawia nieco do życzenia. Piwo z pazurem – ma smak, aromat i przede wszystkim konkretną, wyraźną goryczkę. Do tego dobrze zbalansowane. Wyeliminować drobne wady i będzie świetne piwo.
Ocena: 6.5/10

Aktualizacja: 2012-10-19

Sięgnąłem po to piwo po raz kolejny i stwierdzam, że zmieniło się. Trochę na plus i trochę niestety na minus. Na plus na pewno działa fakt, że wyeliminowano diacetyl. To się chwali. Niestety piwo przy okazji ugrzeczniono. Goryczka jest obecnie zaledwie średnia, nawet w kierunku niskiej. W ciemno za nic bym nie zgadł, że to piwo to Altbier. Teraz przypomina bardziej półciemnego lagera niż rasowego alta. Szkoda, bo naprawdę wyróżniało się w swojej pierwotnej postaci. To nadal jest smaczne i wyróżniające się piwo, ale nie ma dawnego pazura, który wywarł na mnie tak pozytywne wrażenie przy pierwszej degustacji.

2 Comments

  1. Mi całkiem podeszło 🙂

  2. Mi też całkiem „podeszło” i nawet dostało przyzwoitą oceną.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Piwolog radzi …

Theme by Anders NorenUp ↑