Piwolog radzi ...

Masz problem? Idź do piwologa!

Czerwony Kapturek

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Czerwony Kapturek

Czerwony Kapturek – Browar Artezan
Ekstrakt 13%, alkohol 5,5%
Skład: słód pilzeński, pszenica, owies, drożdże, przyprawy

Czerwony Kapturek to piwo pszeniczne z dodatkiem hibiskusa. Zostało uwarzone przez Browar Artezan dla Piwoteki Narodowej z Łodzi (pub, sklep, od niedawna także browar) z okazji II urodzin lokalu.

Bardzo mi się podoba pomysł na nazwę i opakowanie piwa. Piwo dzięki hibiskusowi zyskało czerwonawą barwę. W związku z tym zostało ubrane jak należy – w jaskrawo czerwoną etykietę i … czerwony kapturek. Prosty zabieg, a jak pozytywnie się to piwo wyróżnia na sklepowej półce.

Czerwony Kapturek - Piwoteka Narodowa

Wygląd: nalewa się z bardzo obfitą, choć niezbyt piękną pianą, która utrzymuje się długo i ładnie osadza firany na szkle. Kolor to coś pomiędzy pomarańczowym a łososiowym. Do czerwonego raczej daleko. Mocne zmętnienie, jak na pszenicę przystało.

Aromat: wyraźny aromat hibiskusa na pierwszym planie w miarę oswajania ustępuje miejsca czerwonym owocom – truskawce, poziomce, odrobinie czerwonej porzeczki. Jest też bardzo delikatny, w zasadzie śladowy, goździkowy fenol.

Wysycenie: wysokie, orzeźwiające, właściwe dla piw pszenicznych.

Smak: wyraźnie kwaskowy, owocowy. Goryczka niska.

Odczucie w ustach: lekkie, wytrawne, przyjemnie musujące, bardzo orzeźwiające.

Wrażenie ogólne: bardzo rześkie, kwaskowate piwo. Idealne na upały (aktualnie jest godzina 19:00, a za oknem 31C w cieniu). Posiada niewiele cech charakterystycznych dla klasycznej pszenicy w stylu hefe-weizen i jeśli ktoś szuka podobieństw, to może się zawieść. Jest za to ciekawy i intrygujący aromat hibiskusa. Ja to kupuję. Piwo dużo lepsze od większości polskich piw pszenicznych, które często z mizernym skutkiem próbują dorównywać bawarskim pierwowzorom.

Ocena: 7.5/10

2 Comments

  1. Nie jestem pewien czy to wariacja nt. hefeweizena. Patrząc na składniki to chyba raczej witbier z hibiskusem zamiast kolendry i curacao.

  2. Może być i tak.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Piwolog radzi …

Theme by Anders NorenUp ↑