Piwolog radzi ...

Masz problem? Idź do piwologa!

Alba, Williams Bros :: Piwne osobliwości

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Alba, Williams Bros

Zanim ludzkość poznała unikatowe właściwości chmielu, piwo przyprawiano mieszanką ziół zwaną gruitem. Jej skład różnił się w poszczególnych rejonach i był ściśle chroniony. W końcu kto znał tajemnicę, ten mógł nieźle zarobić sprzedając gruit browarnikom.

Gruitem dzisiaj nazywamy także piwa, które zostały uwarzone bez chmielu. Alba ze szkockiego browaru William Bros jest próbą odtworzenia dawnej receptury na piwo przyprawione pędami sosny i świerku. Takie piwa były warzone w Szkocji jeszcze w XVIII wieku. Czy mają rację bytu i dzisiaj? Przekonajmy się!

4 Comments

  1. Czy mógłbym prosić o przepis na nalewkę sosnową ? 🙂

  2. Masz może jakieś informacje na temat piw czy też gruitów z dodatkiem pędów sosny czy też jodły warzonych na terenach Polski? Mój dziadek kiedyś stwierdził że „ponoć przed wojną na terenie Polski było kilkaset browarów, warzono nawet piwa z dodatkiem sosny czy jodły zamiast chmielu”- ale poza piwowarstwem domowym i właśnie szkockim ale z takim dodatkiem nic nie mogę znaleźć…

    • Jedyne krajowe piwo z pędami sosny jakie pamiętam to Happy Crack powstałe w wyniku kooperacji Pinty i Pracowni Piwa. Myślę, że jest tylko kwestią czasu, by ten temat został właściwie zagospodarowany przez polskie browary.

      • o Happy Cracku oczywiście wiem, chodzi mi raczej o jakieś historyczne info o gruitach warzonych przez Polsce browary czy generalnie w Polsce przed 1szą wojną światową… Niestety, nasze tradycje piwne się praktycznie nie zachowały. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 Piwolog radzi …

Theme by Anders NorenUp ↑